Succesverhalen
Bodemonderzoek in de Rotterdamse haven met Dennis Rietveld
Wanneer laat je als bedrijf een bodemonderzoek uitvoeren? Eén ding is zeker: het is vaker nodig dan je denkt. Bij de meeste vormen van grondverzet is het verplicht om de betreffende bodem te laten onderzoeken.
Dit geldt voor nieuwbouwwijken, de landbouwsector, maar ook voor de industriële sector. De haven van Rotterdam bijvoorbeeld. Daar zitten tientallen bedrijven gevestigd die met enige regelmaat grond verzetten. Wat dus betekent dat er bodemonderzoeken nodig zijn.
Een aantal van deze bedrijven klopt bij Dennis Rietveld aan. Als milieukundig veldwerker voert hij bodemonderzoeken, bodemsanieringen en pulsboringen uit voor verschillende opdrachtgevers in omgeving Zuid-Holland. Voor een deel van zijn werkzaamheden doet hij een beroep op Dijkstra Milieutechniek.
Wat houdt een bodemonderzoek in, kan je daar wat meer over uitleggen?
“Laten we een makkelijk voorbeeld nemen. Stel dat jij je huis wil uitbreiden met een kelder. Daar is flink wat graafwerk voor nodig. Een aannemer moet eerst vaststellen dat de betreffende bodem niet vervuild is. Zodra je de grond gaat afvoeren, is het wettelijk verplicht om te controleren wat de staat daarvan is. Daar doe je een bodemonderzoek voor.” “Enerzijds is dit verplicht, anderzijds zorgt een bodemonderzoek ook voor veiligheid. Of je nu een aannemer of eigenaar van een fabriek bent, je wil zeker weten dat grondwerk veilig is voor je medewerkers.”
En waarom hebben bedrijven in de haven van Rotterdam bodemonderzoek nodig?
“Er zitten daar meerdere bedrijven met een productiefaciliteit. Met enige regelmaat moet daar iets in de grond gebeuren. Denk aan een fabriek die wordt uitgebreid, een waterleiding die vernieuwd wordt of kabels die worden aangelegd. In dat soort gevallen moet een bedrijf de kwaliteitsgegevens van de grond hebben.”
En waarom hebben bedrijven in de haven van Rotterdam bodemonderzoek nodig?
“Veldwerk en bodemonderzoek zijn de expertises van Imre. Als er ergens kabels worden gelegd of er moet in de grond worden gewerkt, dan moet dat op een veilige manier gebeuren. Daar heeft Imre veel ervaring mee. Hij weet hoe je veldwerk moet doen en zet dit vervolgens om in een duidelijk rapport. Precies wat de bedrijven in de haven nodig heeft.”
Hoe bevalt die samenwerking?
“Erg positief. Imre is een slimme jongen die hard werkt. Hij heeft veel ervaring met verschillende projecten en pakt echt leiderschap over zijn werkzaamheden. Ik huur hem al vrij lang op wekelijkse basis in. Betrouwbaar, hardwerkend, professioneel: hij beschikt over de juiste kwaliteiten. En hij is dankbaar voor de samenwerking, dat is altijd een goed teken.”
Dus jullie blijven in de toekomst nog veel samenwerken?
“Ik verwacht zeker dat we nog heel lang met elkaar werken. Imre zit in een soort sneltrein. Het is duidelijk dat Dijkstra Milieutechniek stappen aan het maken is. Imre heeft al flink wat kennis over veldwerk en ik verwacht dat hij voor veel bedrijven meerwaarde biedt. Ik zie in hem een goede projectleider. En geloof me, dat zie ik in dit vak echt niet bij iedereen. Voor zijn bedrijf liggen er dus veel kansen en mogelijkheden in de toekomst!”