Asbestinventarisatie

Voor verbouw- of sloopwerkzaamheden bij panden en objecten die voor 1994 zijn gebouwd
De aanwezigheid van asbest in een gebouw is een risico. Het inademen van asbestvezels is namelijk erg schadelijk voor de longen en kan op lange termijn longkanker veroorzaken. Uit een asbestinventarisatie wordt duidelijk of een gebouw asbest bevat en om welke vormen van asbest het gaat.

Wettelijk verplicht

Vooral oude gebouwen in Nederland kunnen asbest bevatten. Sinds 1994 is asbest verboden, maar daarvoor werd het veel gebruikt bij het bouwen van woningen en bedrijfspanden. Ben je van plan een woning te gaan renoveren of slopen? Dan is een asbestinventarisatie nodig.

Officiële documentatie

Bij een asbestinventarisatie bekijken wij welke asbesthoudende materialen aanwezig zijn. We komen fysiek op locatie en vragen alle documentatie over een gebouw op. Denk aan bouwtekeningen, rapportages en historische verslagen. Indien nodig neemt een gecertificeerde deskundige een materiaalmonster af die we laten analyseren. Uit de resultaten wordt duidelijk of een gebouw asbest bevat.

Vervolgstappen

Blijkt dat de asbest verwijderd dient te worden? Dan adviseren wij vervolgstappen en brengen we je in contact met een gecertificeerd bedrijf.

Opdrachtgevers

Veelgestelde vragen over asbest

Wie is verantwoordelijk voor een asbestinventarisatie?
De opdrachtgever van een project is verantwoordelijk voor het uitvoeren van een asbestinventarisatie. Wil je als particulier zelf een oude woning slopen of verbouwen? Dan zorg jij voor een asbestinventarisatie bij een gecertificeerd bedrijf. Ben je aannemer of vertegenwoordig je een bouwbedrijf en verantwoordelijk voor een groot project? Dan is een asbestinventarisatie een belangrijk punt op je lijst van taken.
Is een asbestinventarisatie verplicht?
Jazeker, een asbestinventarisatie is wettelijk verplicht. Asbest is zeer schadelijk voor de gezondheid van mensen en blootstelling aan asbestvezels kan op de lange termijn zeer nadelige gevolgen hebben voor de longen. Daarom is een asbestintenverisatie wettelijk verplicht bij verbouw- of sloopwerkzaamheden aan gebouwen die voor 1 januari 1994 zijn gebouwd.
Waar bevindt asbest zich het meeste?
Asbest bevindt zich voornamelijk in panden en objecten die zijn gebouwd tussen de Tweede Wereldoorlog en 1994. Daarna is asbest officieel verboden. Asbest is vooral terug te vinden in oude vloerbedekkingen, schoorsteenpijpen en oudere apparaten.