Bouwvergunning? Voer een NEN 5725 vooronderzoek uit
Bij het aanvragen van een bouwvergunning is altijd een milieukundig bodemonderzoek vereist. Dit is wettelijk vastgelegd in Nederland. Voordat dit bodemonderzoek van start gaat, is een milieuhygiënisch vooronderzoek noodzakelijk. In dit historisch vooronderzoek brengt Dijkstra Milieutechniek de geschiedenis van het perceel in kaart. NEN 5725 is de Nederlandse norm die hier altijd bij wordt gehanteerd.
Wat is het NEN 5725 vooronderzoek?
De NEN 5725 is een Nederlandse norm die richtlijnen biedt voor het uitvoeren van verkennende vooronderzoeken. Alle relevante regels, onderdelen, verplichtingen en protocollen die bijvoorbeeld moeten worden opgenomen in een bureauonderzoek, zijn in de NEN 5725 opgenomen.
Meer weten over de NEN 5740? Lees dit artikel.
Rode draad van het NEN 5725 vooronderzoek
In het historisch vooronderzoek worden de algemene gegevens van de locatie verzameld om een goed beeld te scheppen, voordat er monsters worden genomen. De norm NEN 5725 beschrijft exact wat onderzocht moet worden om aan de wet- en regelgeving te voldoen. Het vormt als het ware de rode draad van het vooronderzoek. Daarnaast bevat de Nederlandse norm de minimale aspecten die in het rapport moeten worden meegenomen. Denk hierbij aan onder andere:
- Adres
- Oppervlakte
- Straatgegevens
- Geschiedenis
Het belang van historisch onderzoek
De NEN 5725 dient als onze handleiding. Deze norm zorgt ervoor dat alle benodigde gegevens zijn verzameld en geregistreerd voordat het bodemonderzoek plaatsvindt. Door deze norm aan te houden, voldoen we aan de wet- en regelgeving. Vaak is het namelijk nodig om aan de norm NEN 5725 te voldoen bij het aanvragen van bouwvergunningen. Dit laat zien dat er goed en verantwoord onderzoek is gedaan naar bodemvervuiling.
Onze werkwijze
Bij Dijkstra Milieutechniek raadplegen we verschillende bronnen om de geschiedenis van het perceel in kaart te brengen, waaronder oude kaarten, bodemkwaliteitskaarten, gemeentelijke gegevens en omgevingsdiensten. We streven ernaar om zo ver mogelijk terug te kijken in de tijd, als het kan tot het jaar 1900. We kijken hoe de bodem in het verleden is gebruikt. Bijvoorbeeld, waar nu een woonhuis staat, kan honderd jaar geleden een gasfabriek of tankstation hebben gestaan. Dat zegt een heleboel over de mogelijke kwaliteit van de grond.
Wat vertellen de resultaten?
De resultaten van een NEN 5725 vooronderzoek vertellen ons:
- Wat de geschiedenis is van de grond
- Of de grond waarschijnlijk of onwaarschijnlijk vervuild is
- Welke type vervuiling mogelijk in de grond zit en welke bodemlagen mogelijk verontreinigd zijn
- Of vervuiling in het grondwater kan zitten
- Of zich in de toekomst verontreinigingen kunnen ontwikkelen
Bij het uitvoeren van dit vooronderzoek komen we ook vaak onverwachte historische details tegen, die waardevol zijn voor het verdere bodemonderzoek en de planning van bouwwerkzaamheden. Hierdoor kan er tijdig worden ingespeeld op mogelijke milieutechnische problemen, wat cruciaal is voor een succesvolle projectuitvoering.
Bovendien geeft het inzicht in de historische bodemgesteldheid ons de mogelijkheid om mogelijke risico’s en kosten beter in te schatten, wat bijdraagt aan een efficiënter en kosteneffectiever bouwproces. Hierdoor kunnen we onze klanten nog beter van dienst zijn en zorgen voor een soepel verloop van het bouwproject.
Waarom kiezen voor Dijkstra Milieutechniek?
Onze uitgebreide ervaring en deskundigheid in milieutechnisch onderzoek maken ons de ideale partner voor jouw bouwproject. We begrijpen de complexiteit van bodemonderzoek en de strenge eisen van de Nederlandse wetgeving. Door nauwkeurig te werk te gaan volgens de NEN 5725 norm, garanderen we dat elk onderzoek grondig en betrouwbaar is.
Daarnaast bieden we onze klanten een transparante en professionele service, waarbij we hen door elke stap van het proces begeleiden. Ons doel is om niet alleen te voldoen aan de wettelijke vereisten, maar ook om onze klanten te helpen hun projecten succesvol en zonder onnodige vertragingen te realiseren.
Opdrachtgevers
Veelgestelde vragen over partijkeuringen
Wat is het verschil tussen een partijkeuring en een bodemonderzoek?
Hoelang is een partijkeuring geldig?
Een partijkeuring heeft geen maximale geldigheidstermijn. Het is vooral relevant wat er binnen een bepaalde periode is gebeurd. Een partijkeuring is maatwerk. Er wordt altijd gekeken wat er met een stuk grond is gebeurd binnen een bepaalde periode.