Asbestonderzoek

Voor verbouw- of sloopwerkzaamheden bij panden en objecten die voor 1994 zijn gebouwd

Asbest, eenmaal een veelgebruikt bouwmateriaal vanwege zijn brandwerende en isolerende eigenschappen, vormt vandaag de dag een ernstig gezondheidsrisico. Het inademen van asbestvezels kan leiden tot ernstige longaandoeningen, waaronder longkanker. Daarom is het cruciaal om de aanwezigheid van asbest in gebouwen te identificeren en te beoordelen.

Waarom is asbestonderzoek belangrijk?

Asbestonderzoek is wettelijk verplicht, vooral bij oudere gebouwen die mogelijk asbest bevatten. Aangezien asbest sinds 1994 verboden is, is het essentieel om bij renovatie- of sloopplannen een asbestinventarisatie uit te voeren.

Hoe werkt asbestonderzoek?

Tijdens een asbestinventarisatie komen we fysiek op locatie en vragen alle documentatie over een gebouw op. Denk aan bouwtekeningen, rapportages en historische verslagen. Indien nodig neemt een gecertificeerde deskundige een materiaalmonster af die we laten analyseren. Uit de resultaten wordt duidelijk of een gebouw asbest bevat en wat de benodigde vervolgstappen zijn.

Vervolgstappen na asbestonderzoek

Indien asbest aanwezig is en verwijdering noodzakelijk is, worden vervolgstappen geadviseerd en brengen we je in contact met een gecertificeerd bedrijf.

Asbestonderzoek laten uitvoeren

Wil je nou meer weten over asbestonderzoek? Neem dan vooral contact met ons op of vraag onze offerte aan.

Opdrachtgevers

Veelgestelde vragen over asbest

Wie is verantwoordelijk voor een asbestinventarisatie?
De opdrachtgever van een project is verantwoordelijk voor het uitvoeren van een asbestinventarisatie. Wil je als particulier zelf een oude woning slopen of verbouwen? Dan zorg jij voor een asbestinventarisatie bij een gecertificeerd bedrijf. Ben je aannemer of vertegenwoordig je een bouwbedrijf en verantwoordelijk voor een groot project? Dan is een asbestinventarisatie een belangrijk punt op je lijst van taken.
Is een asbestinventarisatie verplicht?
Jazeker, een asbestinventarisatie is wettelijk verplicht. Asbest is zeer schadelijk voor de gezondheid van mensen en blootstelling aan asbestvezels kan op de lange termijn zeer nadelige gevolgen hebben voor de longen. Daarom is een asbestintenverisatie wettelijk verplicht bij verbouw- of sloopwerkzaamheden aan gebouwen die voor 1 januari 1994 zijn gebouwd.
Waar bevindt asbest zich het meeste?
Asbest bevindt zich voornamelijk in panden en objecten die zijn gebouwd tussen de Tweede Wereldoorlog en 1994. Daarna is asbest officieel verboden. Asbest is vooral terug te vinden in oude vloerbedekkingen, schoorsteenpijpen en oudere apparaten.